Helt På Vidda Festivalen

NAZARETH

Bandet ble startet da tre av medlemmene i bandet The Shadettes, vokalist Dan McCafferty, bassist Pete Agnew og trommeslager Darrel Sweet, fikk med seg den spanskfødte gitaristen Manny Charlton. De fire tok navnet fra første linje i The Bands sang «The Weight»: «I pulled into Nazareth/Was feelin’ half past dead…». I 1970 flyttet alle medlemmene til London, og året etter ga de ut debutplaten Nazareth. Hverken dette albumet eller oppfølgeren Exercises fra 1972 fikk særlig stor oppmerksomhet.

 
Nazareth i Norge 3. desember 1976

Det var først da deres tredje plate Razamanaz ble utgitt i 1973 at salget og populariteten begynte å ta av. Platen var produsert av Roger Glover fra Deep Purple, og bandet fikk to topp 10-plasseringer på de britiske hitlistene med «Broken Down Angel» og «Bad Bad Boy». Roger Glover produserte også de to neste albumene, Loud ‘N’ Proud og Rampant, begge utgitt i 1974. Sistnevnte lå fire uker på tredjeplass på VG-lista.

I 1975 ga bandet ut albumet Hair of the Dog. Platen var produsert av bandmedlemmet Manny Charlton og solgte til platina i USA og lå tre uker på femteplass på VG-lista. Balladen «Love Hurts», komponert av Boudleaux Bryant og tidligere spilt inn av The Everly Brothers, toppet en rekke singlelister, og lå blant annet 14 uker som nummer 1 på VG-lista i Norge. Sangen skulle i utgangspunktet ikke være med på albumet, og var heller ikke å finne på den europeiske utgivelsen av albumet. På den amerikanske utgaven erstattet «Love Hurts» bandets tolkning av Randy Newmans sang «Guilty». «Love Hurts» er fortsatt en av bandets aller mest kjente sanger, og har vært med å bidra til at bandet har fått et balladestempel.

Bandet fortsatte med å gi ut plater jevnlig utover 1970- og 1980-tallet. I 1979 ble gitaristen Zal Cleminson bandets femte medlem. Han var med på to plater, No Mean City og Malice in Wonderland, før han forlot bandet i 1980. Cleminson ble etterhvert erstattet av to medlemmer: gitaristen Billy Rankin og den amerikanske keyboardisten John Locke. Som seksmannsband ga Nazareth ut livealbumet Snaz i 1981 og studioalbumet 2XS i 1982. Locke sluttet i bandet i 1983 mens Rankin var med på enda et album før han forlot bandet for denne gang.

I 1984 var Nazareth igjen en kvartett bestående av originalmedlemmene. Fram til 1990 gav de ut tre album før gitarist Manny Charlton valgte å forlate bandet. De tre gjenværende medlemmene tok en liten pause, før de igjen fikk med seg Billy Rankin, denne gang som eneste gitarist.

Utover 1990-tallet kom albumene sjeldnere, og bandet oppnådde ikke de helt store salgstallene. Rankin ble i 1994 erstattet av Jimmy Murrinson, og Ron Lehey var med på keyboard i perioden 1995–2002. I 1999 døde trommeslager Darrel Sweet da bandet var på turné i USA. Turneen ble avlyst og Pete Agnews sønn, Lee Agnew, tok over som trommeslager. Med kun to gjenværende originalmedlemmer igjen i besetningen turnerte bandet likevel hyppig rundt i Europa og Nord-Amerika.

I 2007, ti år etter siste studioalbum, gikk Nazareth atter en gang i studio og spilte inn The Newz, som ble gitt ut i 2008 i forbindelse med at bandet feiret 40-årsjubileum. I april 2011 ga de ut albumet Big Dogz. Vokalist Dan McCafferty sluttet i 2013 grunnet helseproblemer (KOLS), og ble erstattet av Linton Osborne.